22 Mar 2018

DERİ İŞLEMECİLİĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU

İnsanlık tarihinin en eski sanatlarından biri olan deri işleme sanatı, yüzyıllar boyu Anadolu'da yaşayan çeşitli uygarlıklar tarafından ayakkabıdan çantaya giyimde, sandık, kap kaçak gibi ev eşyalarında, müzik aleti, kitap cild kapağı ya da deri üzerine yapılan işlemelerle süs eşyası gibi pek çok farklı alanda kullanılmıştır.

Deri işlemeyle ilgili ilk bulgular Neolitik yerleşim olan Çatalhöyük’ te ortaya çıkmıştır. Türkler'in Orta Asya'dan Anadolu'ya göçüyle birlikte deri işleme sanatı gelişimini sürdürmüştür. 1077 – 1307 yılları arasında Anadolu Selçuklu dönemi, Türkler'in ana yurtlarından taşıdıkları kültürle Anadolu’nun yerel kültür birikimlerinin bir sentezini ortaya çıkarır.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türkler'in deri ustalığı Ahiler'in desteğiyle büyük ilerleme göstermiştir. Fatih Sultan Mehmet, fethettiği İstanbul'da Yedikule yakınlarında günümüzde Kazlıçeşme denilen yerde 33 salhane, 360 tabakhane yaptırmıştır. 16. ve 17. yüzyıllarda Türk dericiliği en parlak devrini yaşamıştır. Türkler'e özgü bir deri yapım yöntemi olan “sahtiyan”, bu dönemde dünyaca kabul görmüş ve İngilizce literatüre “Turkish Leather” olarak girmiştir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Anadolu’da neredeyse her kasabada deri işlemeciliği var olmuştur. Türk deri işlemeciliği Dünyaca kabul görmüştür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder